Verspilling

Veel organisaties zijn ervan overtuigd dat ze alles bezuinigd hebben wat er te bezuinigen valt. Als dit onderwerp dan ter sprake komt, dan geeft men aan dat er geen verspilling meer in de organisatie te vinden is.

Toch blijkt dit in de praktijk niet waar te zijn. Meestal is er sprake van bedrijfsblindheid of zijn de methoden waarmee verspilling opgespoord kan worden niet bekend.

5 a 15% verbeteren

Emerald stelt dan ook dat onze Lean aanpak altijd tot verbetering leidt: 5 a 15% verbetering is altijd haalbaar. Waar zit dat dan bijvoorbeeld in? Kijkt u in uw organisatie eens naar het volgende:

- Focus op klantwaarde

Dragen alle stappen in uw processen bij aan het leveren van klantwaarde? Wat is trouwens de klantwaarde die u wilt leveren? Antwoorden op deze vragen laten zien dat er activiteiten zijn die u achterwegen kunt laten of moet veranderen om echte klantwaarde te leveren. U zult zien: focus op klantwaarde levert besparingen. Bijvoorbeeld: waarom wachten met offerte aanvragen tot een wekelijkse vergadering waar de aanvragen besproken worden?

- Secundaire processen

Als we processen analyseren en optimaliseren dan zijn we geneigd de primaire bedrijfsprocessen als eerste te bekijken: de processen die de producten of diensten maken die aan klanten verkocht wordt. Natuurlijk valt hier te optimaliseren, maar kijkt u  eens als eerste naar de secundaire of ondersteunende processen. Daar valt vaak veel meer te optimaliseren en besparen dan u denkt. Bijvoorbeeld; waarom moet een binnengekomen factuur door meerdere functionarissen gecontroleerd en goedgekeurd worden?

- Ketenverbetering

Kijk ook eens in de keten waar uw organisatie onderdeel van uitmaakt. Wat kunnen uw leveranciers bijdragen aan uw streven naar meer waarde voor uw klanten te leveren tegen minder kosten? Help uw leveranciers in te zien wat u nastreeft en werk samen aan het optimaliseren van de processen die tussen beide organisaties actief zijn. Bijvoorbeeld: waarom levert uw leverancier maar één keer per maand half fabricaten aan?

5 a 15% procent verbeteren? Emerald Business Improvement gaat de uitdaging aan.